De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (2024)

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Familie en kinderen
  • Voeding en dieet
  • Schoonheid en mode
  • Betrekkingen
  • Sport
  • Over portal

Gezondheid

  1. Hoofd
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ziekte
  6. »
  7. Ziekten van de huid en het onderhuidse weefsel (dermatologie)

Medisch expert van het artikel

Een professor Yosi ALKALAY

Dermatoloog, onkodermatolog

Nieuwe publicaties

  • Modelleerproducten voor de tweede kin

  • Waarom de maag draait en diarree?

  • Retrograde amnesie

  • Bloederige afscheiding na je menstruatie.

  • Oefeningen voor bradycardie om de hartslag te verhogen

  • Thoracoplastie

  • Maskers en crèmes voor de tweede kin

  • Loopneus en hoesten

A

A

A

Alexey Krivenko, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.04.2024

х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

  • Epidemiologie
  • Oorzaken
  • Risicofactoren
  • Pathogenese
  • Symptomen
  • Diagnostics
  • Wat moeten we onderzoeken?
  • Hoe te onderzoeken?
  • Differentiële diagnose
  • Behandeling
  • Het voorkomen
  • Prognose

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (4)

De ziekte van Bowen (syn: plaveiselcelcarcinoom in situ, intra-epitheliale kanker) is een zeldzame, typische variant van niet-invasieve kanker en komt voor op de delen van de huid die worden blootgesteld aan zonlicht. Dit type kanker ontwikkelt zich meestal bij ouderen. De exacte oorzaak van de ontwikkeling is niet bekend, hoewel er enkele risicofactoren zijn vastgesteld. De laesies zijn meestal pijnloos. De behandeling is in de regel chirurgisch. De prognose van de ziekte is gunstig.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (5)[1], [2]

Epidemiologie

De prevalentie van de ziekte varieert afhankelijk van de regio en varieert van 14,9 gevallen per 100.000 tot 142 gevallen per 100.000.

Het verschil tussen de incidentie van mannen en vrouwen is dat niet. Meestal ontwikkelt zich op volwassen leeftijd, met een hoge incidentie bij patiënten ouder dan 60 jaar.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (6)[3], [4], [5], [6], [7]

Oorzaken de ziekte van Bowen

De exacte oorzaak van de ziekte is onbekend

Risicofactoren

Net als andere vormen van huidkanker ontwikkelt de ziekte van Bowen zich door chronische blootstelling aan de zon en veroudering. De oorzaak van de ziekte wordt ook beschouwd als oncogeen papillomavirus (HPV 16, 2, 34, 35) en chronische intoxicatie met arseen.

Personen met een lichte huid die veel tijd doorbrengen in de volle zon, mensen die cytotoxische medicijnen gebruiken, patiënten na orgaantransplantatie en HIV-geïnfecteerden bevinden zich in een groep met een hoog risico om deze ziekte te ontwikkelen.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (7)[8], [9], [10]

Pathogenese

Ze onthullen acanthose met verlenging en verdikking van epidermale processen, hyperkeratose, focale parakeratosis. Basale laag zonder wijzigingen. Stekelige cellen worden willekeurig verdeeld, veel van hen met een uitgesproken atypie van grote hyperchrome kernen. Vaak zijn er grote meerkernige cellen met intens gekleurde kernen, metatarsome figuren komen voor. Foci van dyskeratose worden gevormd uit grote afgeronde cellen met een hom*ogeen eosinofiel cytoplasma en een pycnotische kern. Soms is het mogelijk om foci van onvolledige keratinisatie in de vorm van concentrische stratificaties van verhoorningscellen te detecteren. Die doet denken aan "geile parels." Sommige cellen zijn sterk gevacuoleerd, lijken op Paget-cellen, maar de laatste hebben geen intercellulaire bruggen. Bij het overbrengen van Bowen's ziekte naar invasieve kanker, treedt een diepe onderdompeling in de derma van de acanthotische koorden op met een schending van het basale membraan en een uitgesproken polymorfisme van de cellen in deze strengen.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (8)[11], [12], [13], [14], [15]

Symptomen de ziekte van Bowen

Het wordt gekenmerkt door een typisch solitaire scherp begrensde laesie, ronde of ovale vormen, soms onregelmatige vorm, met een langzame toename in de vorming van perifere enigszins opstaande randen, schilferige of knapperig. Het oppervlak is ongelijk, korrelig, kan enigszins wrat zijn. Waargenomen erozirovanie oppervlak, om een gedeeltelijk ulceratie en littekens tegelijkertijd het verhogen van het oppervlak van zweren meestal foci liggen op het hoofd, handen, geslachtsdelen, maar kunnen op elk deel van de huid en slijmvliezen. Bij langdurig beloop kan transformatie in een typisch plaveiselcelcarcinoom optreden.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (9)[16], [17], [18]

Diagnostics de ziekte van Bowen

De diagnose is gebaseerd op de identificatie van kenmerkende symptomen, een gedetailleerde medische geschiedenis en een grondig klinisch onderzoek. De diagnose wordt bevestigd door een biopsie van het aangetaste weefsel.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (10)[19], [20], [21],

Wat moeten we onderzoeken?

Leer

Hoe te onderzoeken?

Echografie van de huid en onderhuids vet

Huidonderzoek

Differentiële diagnose

Om de ziekte van Bowen te differentiëren volgt op seborrheische keratose, waarbij pigmentatie en intra-epidermale cysten vaak tot expressie komen, de cellen donkerder en ondieper zijn en hun atypie minder uitgesproken is.

Behandeling de ziekte van Bowen

Behandeling is afhankelijk van elk geval en hangt van veel factoren af, zoals:

  • de locatie, grootte en dikte van de pathologische focus;
  • de aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde symptomen;
  • leeftijd en algemene gezondheid.

Fotodynamische therapie (PDT), cryotherapie, lokale chemotherapie met 5-fluorouracil worden gebruikt bij de behandeling. Recente studies (2013) lieten een goede werkzaamheid zien in de lokale behandeling van 5% crème Imiquimod. Gebruik de crème meestal één of twee keer per dag gedurende minimaal twee weken.

Cryotherapie is het meest effectief voor een enkele en kleine hoeveelheid schade.

Sommige dermatologen geven de voorkeur aan chirurgisch ingrijpen door excisie van de pathologische focus.

Het voorkomen

De meest effectieve manier om de ziekte van Bowen te voorkomen is om de overmatige blootstelling aan de zon te beperken door kleding en zonnebrandcrème te gebruiken.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (11)[22], [23], [24], [25], [26]

Prognose

Aangezien de cellen van Bowen niet de dermis vangen, heeft de ziekte een veel betere prognose dan invasief plaveiselcelcarcinoom.

Zonder behandeling komt in 3-5% van de gevallen progressie naar invasieve kanker voor, maar metastasen zijn zeldzaam.

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (12)[27], [28], [29], [30]

Next page

De ziekte van Bowen: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling (2024)

FAQs

Is de ziekte van Bowen gevaarlijk? ›

De ziekte van Bowen heet ook wel plaveiselcelcarcinoom in situ. Het is geen gevaarlijke ziekte.

Hoe ziet morbus Bowen eruit? ›

De ziekte van Bowen geeft over het algemeen geen klachten. Soms kan een plek jeuken of pijn doen. Meestal is er één enkele rode en schilferende plek, die langzaam groter wordt. Het kan verward worden met eczeem of psoriasis, maar geneest niet met behandeling voor deze huidaandoeningen.

Wat betekent Bowen? ›

De ziekte van Bowen, ook wel morbus Bowen genoemd, is een vroege, oppervlakkige vorm van huidkanker. Hierbij zijn de kwaadaardige huidcellen alleen in de bovenste laag van de huid te vinden. Als dit niet behandeld wordt, kan het zich mogelijk ontwikkelen tot huidkanker van het type plaveiselcelcarcinoom.

Hoe vaak Bowen therapie? ›

De duur van een behandeling varieert van 40 tot 60 minuten. Twee of drie behandelingen zijn meestal genoeg om veranderingen in gang te zetten, ook bij klachten die al langer bestaan.

Hoe ziet huidtumor eruit? ›

Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.

Wat is voorstadium van huidkanker? ›

Voorstadium: actinische keratose

Het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Dit uit zich meestal als ruw aanvoelende, schilferende huidafwijkingen. De plekjes zijn vaak lichtrood tot roodbruin gekleurd met een grijzig oppervlak.

Hoe gevaarlijk is een plaveiselcelcarcinoom? ›

Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom. Maar als de behandeling vroegtijdig plaatsvindt, zijn de vooruitzichten eveneens erg gunstig.

Hoe lang duurt het voordat actinische keratose kanker wordt? ›

Na verloop van jaren kan er in deze plekjes huidkanker ontstaan. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er aan de huid andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen, rimpels en dunner worden van de huid.

Wat is een Bowen therapie? ›

Bowentherapie is een manuele techniek waar zachte bewegingen gemaakt worden met duim en vingers met een bepaalde druk in een bepaalde richting op diverse plaatsen op het lichaam. Het zenuwstelsel ontvangt impulsen wat ontspanning in het bindweefsel creëert.

Kan een Plaveiselcarcinoom jeuken? ›

Het voelt een beetje ruw aan en soms jeukt het. Het kan ook op een eczeem plekje lijken, maar reageert niet op hormoonzalven. Lees meer over deze huidafwijkingen in de bijhorende patiëntenfolders (Actinische keratose en morbus Bowen).

Kan plaveiselcelcarcinoom vanzelf verdwijnen? ›

Soms ontstaat er een klein wondje, vooral als je eraan krabt. De plekjes kunnen gevoelig zijn. Ga met dit soort plekjes naar je huisarts, de plekjes genezen meestal niet vanzelf. De huisarts kan de plekjes behandelen en zo voorkomen dat er kanker ontstaat.

Doet een huidtumor pijn? ›

Kan huidkanker jeuk of pijn geven? Huidkanker kan zeker jeuk of pijn geven. Wanneer verdachte plekjes blijven jeuken of pijn doen is het altijd raadzaam om deze plekjes aan uw huisarts of dermatoloog te laten zien.

Hoe ziet een beschadigde huid eruit? ›

Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

References

Top Articles
The Tragic Story of Nikki Catsouras: Examining the Controversial Death Photos - Ramon Landia
Nikki Catsouras Photographs: A Tragic Legacy
Maria Dolores Franziska Kolowrat Krakowská
Ventura Craigs List
Tiraj Bòlèt Florida Soir
Blog:Vyond-styled rants -- List of nicknames (blog edition) (TouhouWonder version)
Echo & the Bunnymen - Lips Like Sugar Lyrics
Fool’s Paradise movie review (2023) | Roger Ebert
Yakimacraigslist
De beste uitvaartdiensten die goede rituele diensten aanbieden voor de laatste rituelen
Hanger Clinic/Billpay
Zack Fairhurst Snapchat
Kashchey Vodka
Southwest Flight 238
Bra Size Calculator & Conversion Chart: Measure Bust & Convert Sizes
As families searched, a Texas medical school cut up their loved ones
The Goonies Showtimes Near Marcus Rosemount Cinema
24 Hour Drive Thru Car Wash Near Me
Ff14 Sage Stat Priority
Issue Monday, September 23, 2024
Bursar.okstate.edu
Otis Offender Michigan
Roch Hodech Nissan 2023
Lowell Car Accident Lawyer Kiley Law Group
Cheap Motorcycles Craigslist
CVS Near Me | Somersworth, NH
#1 | Rottweiler Puppies For Sale In New York | Uptown
New Gold Lee
KITCHENAID Tilt-Head Stand Mixer Set 4.8L (Blue) + Balmuda The Pot (White) 5KSM175PSEIC | 31.33% Off | Central Online
Leatherwall Ll Classifieds
Radical Red Doc
Indio Mall Eye Doctor
Sas Majors
Ig Weekend Dow
Arcane Bloodline Pathfinder
Giovanna Ewbank Nua
Blue Beetle Showtimes Near Regal Evergreen Parkway & Rpx
'The Nun II' Ending Explained: Does the Immortal Valak Die This Time?
Crigslist Tucson
Displacer Cub – 5th Edition SRD
Star Sessions Snapcamz
Egg Inc Wiki
Pronósticos Gulfstream Park Nicoletti
Gummy Bear Hoco Proposal
Hsi Delphi Forum
Sj Craigs
Festival Gas Rewards Log In
Rise Meadville Reviews
Chitterlings (Chitlins)
8663831604
Koniec veľkorysých plánov. Prestížna LEAF Academy mení adresu, masívny kampus nepostaví
Salem witch trials - Hysteria, Accusations, Executions
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5271

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.